pondělí 4. června 2012

Vitejte v Kurdistanu!

Snad Polyho stesti za to muze, ze jsme v Istanbulu ihned chytili primy bus az do Tatvanu, vyjezdnim bodem vyletu JK2KOLEM. Olousi, diky za tip, ale tohle mesto si prijedem vychutnat jindy, az nebudem vlacet 7 brasen+ram 2kola, stacilo nam 200m na Buyuk Otogar. Prejet cele Turecko nam trvalo 26 hodin, plus pripoctete 5 predchozich z bulharskeho Chaskova. Je cas sednout do sedel!
Nase prani vylozit a slozit 2kolo diskretne v ustrani bylo "temer" splneno, provedli jsme to v nejrusnejsi mestske cajovne v T. za pozorovani a rad Turku (pouze muzi) vsech vekovych kategorii... ti cumeli, co si to ti Cesi privezli a ze zenska muze pumpovat duse. Poly si ale pocinal velice obratne a 2kolo mu i pres to siroke obecenstvo vyrostlo pod rukama. Se slavou a doprovodu klusajocich mladiku, avsak za tmy jsme na nem odjeli prespat za Tatvan, coz se podarilo.
Se svitanim balime a stelujeme 2kolo, ceka nas prvni den v sedlech a lepsi teren jsme si nemohli prat. Kolem jezera je placka jak v Polabi, ale tyrkysove jezero lemuji zasnezene vrcholy 4000m a 4prouda silnice je bezpecnejsi nez polabska cyklostezka, pze nas tu kazdy dobre vidi a ma spoustu mista nas objet (to je pro rodice). Kaca ziskala novou funkci - mavatko, na vsechny strany mava, pze nas zdravi asi 90% ridicu, pastevcu a tech, co nas zahlednou. Vaji, troubi, mavaji, krici, vystrkuji az polovinu tela z okynek a to vsechno, aby nas tu privitali.
Dojde i na kebab, zjistili jsme, ze to je nejlevnejsi a nutricne nejvhodnejsi strava, Poly ho navic ma velmi rad.
Mlady fesak nas zasvecuje do problematiky Kurdu, kteri to v Turecku, stejne jako v ostatnich zemich nemaji jednoduche, v jeho podani je "teroristicka org." PKK vlastne domobrana, ktera chrani tuhle mensinu pred utlakem. Kazdopadne, kdyz se prizname, ze kvuli Kurdum tu vlastne jsme a ze s nimi sympatizujem, jsme pratele cele jeho siroke rodiny (coz muzou byt az stovky lidi) a je tu naprosto bezpecne, muslimove nekradou.
Necekaneho pozvani se nam dostane vecer, a to do kurdskeho zenskeho kruhu na samote u cesty. Z caje se vyklube luxusni vecere z domaci bioprodukce, placky-chleba ve tvaru sneznice, vajicka, rajcata, okurky a domaci syr + vyborny cerny caj... o, my se mame!
Jestli nas cte nas pravidelny ctenar Olous, nebo kamarad Kurdu Ondra, uvitali bychom par kurdskych slovicek, jinak jsou nase konverzacni moznosti dost omezene-zeny neznaji Milana Barose.
Prvni den, 97 km, papani kralovske, spani u jezera Van za uplnku. Myslime na Vas.
PS. Poly uvaril taky caj, nasbiral suchy rakos a kravi trus, eko-varic drivkac jede na cokoliv sucheho ;-)

1 komentář:

  1. Tak to se těším, jak se Polyho zeptám, jestli mu ten kebab bude chutnant i za 14 dnů:) Napřed vystřídá kuřecí, skopový a pak mu to poleze i ušima:)
    Zkusím pár slov co jsem našel na netu. Neručím za pravdivost, snad je to O.K. Výslovnost musíte vyzkoušet. Nářečí Sorání:)
    dobrý den rojbash
    dobrý večer êwarebash
    alkohol areq, xwardinewe
    autobus pas
    bandita cerde, chete
    blízko tenîsht, nizîk
    brambory petate
    bratr bira
    centrum barega, binke, melbend
    cesta rê, oghir, gesht, larê
    Čech chîk
    čeština chîkî
    děkuji sipas, memnûn
    den roj
    déšť baran
    fazole fasolya
    fotbal toptopên
    had mar
    hlad birsêtî
    informace agadarî, xeber, dengubas
    jogurt mast, do
    kolo (jízdní) paskîl
    křesťan gawir
    manžel mêrd, xêzan, shû
    manželka hawser
    maso gosht
    medvěd wirch
    nemocnice xestexane
    odjezd derchûn
    policie polîs
    problém kêshe, bezm, ajawe
    prosím be yarmetî to, bê zehmet
    průjem mít zig chûn, sik chûn
    stan dewar, chadir, xêwet
    sýr penîr
    válka sher, ceng
    večer êware, meghrîb
    voda aw
    voda pramenitá kanî
    voják serbaz, ´esker
    žízeň tînûyetî

    OdpovědětVymazat