pátek 1. června 2012

Banda kokotov na zeleznici

Nalodili jsme se i s 2kolem na nocni vlak do Bukuresti (zmena planu). Obratem jsme vyplazli 10USD pro rumunskeho pruvodcika, za nadmerny naklad. Dalsich 10 jako priplatek, ze do naseho 4luzka nikoho nevezme, jsme zaplatit odmitli.
Tak konecne, jedeme na Vychod!
Kaca vytahuje siti, Poly spokojene pozoruje krajinu za oknem. V mezinarodnim vlaku se ale rozkriklo, ze Poly sype dolarky z rukavu a dvere naseho kupe rozrazi tlusty Madar s vykrikem, kde je listek na 2kolo.
Jeho ton prozrazoval, ze jde na jistotu. Marne jsme vysvetlovali, ze na mezinar.pokladne nam zadny listek na 2kolo neprodali a ze uz jsme jednou ve vlaku za kolo priplatili. Madar byl neoblomny a protivny, bud 20EUR, nebo vystupovat. Po cavykach, kdy jsme se radili a zkouseli dovolat na zakaznicke odd. madarskych drah, jsme ustoupili a Madar vlastne taky. Vysypali jsme 30USD, Madar je akceptoval, vytiskl listek a nechal nas byt.
V Aradu pristoupil slicny rumunsky mladik. Tentokrat se role otocily: on byl cisty, mel jen batuzek a drobny kufrik a vzorne si povlekl luzko, zato my mame brasen nepocitane, v ulicce 2kolo, moc nevonime a Poly chrape jen na sedacce, povleceni pod hlavou,nohy jak dobytek.
Rano Poly zbudil Kacu slovy, taky nemusis furt chrapat, premyslim ci s 2kolem. A za chvili zbudil i Rumuna chrestenim imbusu a klicu.
Za 2 hodiny bylo 2kolo rozlozeno na prvocinitele, a to vcetne vyfouknuti dusi. Bezva, v transportnim vaku jsou vsecky dily a slozeny ram 2kola uvolnil velkou cast kupe. Snad ho jeste slozime zpatky ;-)
V Bukuresti na nadrazi jsme pridali dalsi zlepsovak-ram 2kola jsme omotali kvetovanou hadrou tak, ze si cestujici i personal marne lamali hlavu, co to prevazime. Vlak do Turecka pripomina Orient Expres a Poly je nadsen. Bohuzel rychlosti je to jen Balkan Expres, proto vsude stavime a obcas a dlouho bezduvodne stojime. Jinak nam cesta ubiha nadmiru prijemne, z postylky mame vyhled na bulharskou krajinu.
V noci vlak opet stavi, tentokrat snad na 3 hodiny. Nevadi, spime.
Ve 2 rano jsme meli byt na bulh.-tur.hranici a prestoupit do busu, pze se draha opravuje. Radi bychom tento kompromis prijali s vyhlidkou ranniho prijezdu do Carihradu.
Bohuzel, okolnosti se vyvijely jinak. V 4.30 jsme se vzbudili a zjistili, ze vlaku chybi lokomotiva. Zahy klepe stevard a kokta cosi o "big problem". Poly se domniva, ze dosel banana shake, ale zatim musime vystupovat a vlak se vraci do Bukuresti. Veskere dalsi info od pruvodciho jsou "ask boss station" a pokyn jedine dalsi cestujici, at nam pomuze. Ve stanici Dimitrovgrad nam moc nadeje na dalsi postup nedavaji, jesteze je tu ta stejne postizena pani, co mluvi bulharsky a pomuze nam najit vychodisko z teto tizive situace (a to doslova, mame 7 brasen+2kolo).
Tim je cesta busem do 15km vzdaleneho Chaskova, odkud jezdi busy do vytouzeneho Istanbulu. Pozorujeme rano na tomto bulharskem bus nadrazi a doufame, ze nas vezmou do minibusu uz v 9h.
Zdarilo se! Jsme v Turkarii!
Ted uz jen co nejrycheji na vychod, provetrat se jizdou kolem 2kolem...

2 komentáře:

  1. Ahoj cestovatelé, začíná se to pěkně rozvíjet to vaše dobrodružství a to mě baví. Turecko je skvělé. Určitě by bylo chybou, kdyby jste se na pár nocí nezastavili v Istanbulu. Ve čtvrti Sultanahmet hned vedle Modré mešity najdete hromadu levných hostelů. Dát si večerní kebab s ayranem za zvuku muezína, či smaženou rybu v housce u Galatského mostu,od tama se přeplavit přes Bospor na asijskou stranu za popíjení čajíku, nakoupit Kačce nějaké zlato na Velkém bazaru:), navštívit čajovnu Ara Gullera, či vystoupat na Galatskou věž vás dozajista naladí na asijskou notu a osladí začátek vaší cesty.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahojky 2kolisti. Přeji pevné nervy, protože z vlastní zkušenosti vím, že čím víc na východ, tím větší výskyt kokotů/m2:-) Tak se držte a šťastnou cestu. Lubica

    OdpovědětVymazat