neděle 1. července 2012

Na skok do Moldavie

Nase ukrajinske dobrodruzstvi jsme zahajili novym rekordem: nelenili jsme a najeli 106 km a to navzdory tomu, ze ukrajinske komunikace vedou soutez o nejhorsi cesty na nasi ceste, jsou proste plachoj, to uz rikali kamionaci na lodi, nyni konecne rozumime.
Nakoupili jsme si na trhu v Jampilje a prohlidli jsme si predkrestanske myticke misto Bushu, kde je spousta do kamene vyrytych soch, postav a krizu.
Dali jsme na Olousovo vyzvu a zkusili prejet do Moldavie. Tedy nejen kvuli Olousovi ale taky by to tudy melo byt kratsi a my jsme zvedavi. Prechod pres reku Dnestr spolu s houfy prodavacu malin probehl v celku lehce, uplatky nebyly treba, jen Ukrajinsky pohranicnik si vybral par exotickych minci do sbirky, cimz ochudil Polyho sbirku. Za rekou jako by byl jiny svet, lide veselejsi, vetsi neporadek a nouze, ale abychom Moldavanum zase nekrivdili, nejmene dve zenusky, u nas by se reklo Cikanky, v tech 8 vecer natiraly plot. Jazykove jsme do M. vybaveni dobre- rustinu jsme si jiz znacne vylepsili a obohatili a Poly zna i rumunsky. Dnes jsme tedy pobyvali v Moldavii. Rano Poly vymenil nas vytahany retez, takze zase zabirame z plnych sil,  dnes 84 km. Navecer jsme z Moldavska opet vyjeli, denni exkurze stacila, par lidi se ptalo,jestli mame pistol a varovalo nas pred pitim, nebo dostanem klackem po hlave a kolo bude fuc. Nastesti se varovani nenaplnila -- drzime se abstinence. Zitra chceme navstivit Kamenec-Podolskij a zamirit na Cernovce, nasi branu do Zakarpati. Po strance stravy se nam dari vytecne: dostali jsme 10 vajec, 4 okurky a kopr, zakoupili vytecne briosky a polnim pichem ziskali dve cukety. Take jsme cesali tresne a morusky. Teren je sice kopcovity, ale zatim mirne, nalada v muzstvu tedy dobra. Vsichni lide nam zatim poprali stastnou cestu, Cechy nekteri znaji dobre, rodina, nebo oni tam pracuji.
Tak uvidime, co prinesou dny dalsi.

3 komentáře:

  1. Kačenko a Poly, zdravíme všichni z domova, kde jsme právě přítomni a děkujeme za zprávy. Babička pro vás pěstuje tři přenosná rajčata ve třech květináčích, která jsou určena pro podkozí zahrádku. Dnes jsme jim s Lucou přidali delší kolíky (cca 2m), tak rychle jeďte, případný přesun rajčat do Podkozí bude logistický oříšek .. (snad v postranních brašnách vašeho výkonného dvoukola?) Babička má stále obavy, jestli se Sára nezhubla, proto jí krmí 3x denně. Babička se těší, až si s vámi popovídá o Ukrajině v souvislosti s jejich cestou před třiceti lety.
    Všichni doma

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Kacenko a Davide, ctu si o vas prubezne, ale k pozdraveni jsem se dostala az ted, takze vas zdravi vsichni Krejzlici vcetne Baratoux (Lenka se zrovna ozvala ze Singapuru, mezipristani cestou do Australie). Zdravi dojedte a dejte vedet, kdy a kde postavit slavobranu.

    OdpovědětVymazat
  3. zdar bi-cyklisti...porad vas sledujeme, jste uzasni! frantisek by se hned vydal za vami:)Moc se na vas tesime, hlavne dobre dojedte. Kaca a Frantisek

    OdpovědětVymazat